Erotikfoto

Tips och råd om erotikfoto

Planering & plan för bilderna

Planera fotograferingen. Planering är bland det osexigaste som finns, men jag garanterar att bilderna ni tar oplanerat blir ännu osexigare. Vad är det ni vill ta för bilder? Sensuellt erotiska som inte visar mycket utan sätter fart på tittarens fantasi? Brukar kallas implied nudity på engelska. Hårdare bilder med närbilder på kön och utlösning? Vill ni använda sexleksaker eller annan rekvisita? Diskutera igenom detta innan.

Exempel på Implied nudity

Exempel på Implied nudity

Vem ska bilderna visas för? Om man har kroppsliga kännetecken, tatueringar, födelsemärken, etc, som man inte vill visa på internet så kan det vara en bra idé att ha kläder som täcker, sätta på ett stort plåster eller något annat som täcker över. Det är svårt och tar tid att ta bort i efterhand i datorn.

Erotikfoto, tatuering

Exempel på tatuering som är lätt att känna igen

Rakning

Vill man ta bilder där inzoomade kön ingår ska man tänka på att raka sig försiktigt, småsår och andra hudåkommor som kan uppstå i samband med rakning är inte sexiga över huvud taget. Då kan det istället vara bättre att behålla behåringen. Om tjejen är rakad så bör killen också vara rakad eller välansad, annars uppstår det en estetisk obalans.

Erotikfoto, tips för nybörjaren

Exempel på mindre lyckad rakning

Tema & plats för fotograferingen

Valfritt: Bestäm ett tema för bildserien. Det är lättare att genomföra fotograferingen om man har ett tema som man följer. Dessutom kommer olika teman att göra ert gemensamma fotoalbum roligare att titta i. Titta i olika tidningar för att få inspiration, ta chansen att leta rekvisita och kläder.

Bestäm en lämplig plats för fotograferingen. Sängen är ingen dum plats, det är ju ändå här större delen av världens sex äger rum. Tänk dock på att städa rummet ordentligt innan, det får inte finnas kläder, handdukar och annat slängt invid sängen. Ta också bort toalettrullar, glidmedel och dylikt. Det är viktigt att det är en plats man är bekväm på. Om ni valt ett tema är det viktigt att platsen harmonerar med temat. En byggnadsarbetare i sina arbetskläder som ligger på sängen ser bara malplacerad ut.

Ska du fotograferaerotik? Städa sängen

Som sagt, glöm inte att städa sängen…

Ska du ägna dig åt erotikfoto, kom ihåg att städa

Glöm inte att städa innan kameran kommer fram

Spännande platser gör bilderna intressanta

En spännande plats kryddar bilden

Ljus & ostördhet

Ha rejält med ljus vid fotograferingen. Taklampa eller annan större ljuskälla är nödvändig och rummet ska upplevas som helt upplyst.Orsaken är att kamerans slutartider inte ska bli ohanterbart långa. Det är inte lätt att hålla upphetsningen när man måste stå blickstilla i fem sekunder varje gång man trycker av. Använd inte kamerans blixt då blixtljuset är hårt, kallt och ger osmickrande skuggor. Har ni tillgång till en extern blixt kan man prova att slå den i taket för att få stor volym på ljuset. Vill ni ha en mörkare känsla i bilderna, experimentera med exponeringskompensation eller manuella inställningar.

Se till att ni får vara ifred. Dra för persienner/gardiner, lås ytterdörren och stäng in husdjur. Har ni barn hemma, se till att de sover tryggt och inte kliver upp.

Test & förhandsvisning

Koppla upp kameran och ta ett par provbilder. Man kan ha kläderna på när man tar de första provbilderna. Ta er tiden att titta på bilderna tillsammans. Är resultatet det ni önskade er? Om inte, försök korrigera för att komma så nära som möjligt.

Finns det möjlighet kan man koppla kameran till en tv för att få se direkt hur bilderna blir, utan att avbryta sexet. Tänk på att många kameror har svårt med autofokusen när man använder Live View, så det kan istället vara bättre att köra utan Live View och istället ställa in bildgranskningsläget på obegränsad (Canon – Visningstid: Vänta). Det innebär att föregående bild visas på kamerans LCD eller extern bildskärm ända till nästa bild tas. På så sätt är det lätt att göra småjusteringar i ställning för att få en bättre bild.

Kamerautrustningen

Använd ett kamerastativ att sätta kameran på. Försök inte att gillra upp den på något annat underlag. Det går inte att ställa in kameran exakt som man vill ha den och det kommer troligen att sluta med att den åker i golvet. Använd ett kraftigt kamerastativ som kan hålla kameran stadigt. Tänk på att ni under sexet kan framkalla ganska kraftiga vibrationer som överförs till kameran. Se även sidan Kameratillbehör.

När det gäller utlösningen, av kameran alltså, så finns det ett par olika sätt. Ett är att använda en fjärrutlösare som tar en bild varje gång man trycker av. Det gör att man kan stanna upp, posera, kanske dra in magen och kontrollera bilden. Vi rekommenderar att använda en radiofjärrutlösare då denna är okänslig för hur den riktas. En infraröd fjärrkontroll som finns som tillbehör till många kameror, är känslig och måste riktas rakt mot kameran och sedan snabbt gömmas undan innan bilden tas, medan radioutlösaren kan gömmas under ett täcke eller en kudde och dess signal når ändå fram till mottagaren som monterats på kameran.
Det andra är att använda en timerutlösare som man ställer in på att ta bilder med ett bestämt intervall, tex varje minut. Fördelen är att man kan ägna sig mer åt att ha sex och sexet blir därmed mer naturligt. Nackdelen är att man inte är beredd när bilden tas och kanske skymmer saker man vill visa, eller vice versa. Till vissa kameror finns det förgreningskabel för trådutlösare, som gör att man kan koppla både en radiofjärrutlösare och en timerutlösare till kameran samtidigt.

Klädsel, se sidan Kläder.

Dags för fotografering

Nu är alla förberedelser klara och det är dags att börja ta bilderna. Försök att berätta en historia så är det lättare att hitta ställningar och miner. Njut, om du är spänd och jättekoncentrerad kommer du att se spänd och jättekoncentrerad ut på bilderna, vilket är föga sexigt. Försök tänka lite ”outside the box”, hitta på ställningar som du/ni aldrig skulle stå eller ligga i annars. Att stå mot en dörrpost kan vara väldigt sexigt, liksom att sitta på ryggstödet på en soffa eller att ligga på ett bord. Ställen du sällan eller aldrig sitter eller ligger på annars.

Städa bort eventuellt störande prylar och skräp, har sagts förut men är värt att nämna igen.

Lek med vinklar. Flytta kameran med jämna mellanrum, 1-2ggr per serie, så att inte hela serien visar exakt samma vinkel. Har ni tillgång till ytterligare en kamera, använd gärna den för närbilder. Serier där man kan blanda bilder från olika kameror och olika vinklar blir mindre enformiga.

Spännande vinkel på erotisk bild

Lek med vinklar

Erotiskt foto, spännande bildvinkel

Kom ihåg att variera bildvinkel

Kontraster är roliga att leka med. Varmt/kallt, hårt/mjukt, ljust/mörkt, vasst/mjukt

Lek med kontraster i erotisk bild

Lek med kontraster ger en bild det lilla extra

Om killen tappar ståndet, ta bilder i en vinkel där det inte syns. Om man inte gör en grej av det kommer lusten och ståndet tillbaka. Att använda en potensring kan hjälpa.

Potensring från Lastbryggan

Potensring från Lastbryggan

Kreativitet

Våga vara kreativ. Våga prova nya vinklar, nya tekniker och nya prylar. Ett exempel visas nedan, där en projektor har använts för att projecera en bild på motivet. Håll med om att det med väldigt enkla medel blev en otroligt häftig bild.

Kreativt fotograferande med projektor

Kreativt foto med textur

Granskning av bilder & efterarbete

När ni känner er nöjda, avsluta fotograferingen och ladda in bilderna i datorn. Gå igenom bilderna tillsammans och se om resultatet blev det ni önskade.. Om inte, fundera ut något nytt, skaffa kläder och rekvisita och prova igen. Övning ger färdighet. Tänk på att alla kroppar är osmickrande ur vissa vinklar. Välj rätt vinklar. Det är inte kroppen det är fel på, det är sättet den visas på. Har någon av er kroppsdel ni är nöjd med? Ett par fina bröst som ger en sensuell och sexig klyfta? Se till att den syns. Sätt kameran i huvudänden av sängen och låt kvinnan rida och luta sig fram för att framhäva brösten. Har kvinnan en välformad bakdel? Välj vinkel så att den framhävs.

Erotikfoto, framhäv det du vill visa

Framhäv det som du är nöjd med på kroppen

Efterbehandlingen. Har ni inget bildredigeringsprogram ännu så är det dags att skaffa ett. Bilder som kan tyckas vara helt misslyckade, kan ibland räddas med justering i efterhand i ett bildredigeringsprogram. Ljusa partier kan mörkas ned, mörka partier ljusas upp, kontraster förstärkas, etc. Bilderna kan också varieras genom att beskäras olika, och prova gärna att göra varianter på samma bild med olika beskärning. Våga prova asymetriska beskärningar och annat som bryter mot traditionella bildregler. Prova även att göra bilderna svartvita eller sepiatonade. Närbilder på kön kan ofta bli mer estetiskt tilltalande om man gör bilden svartvit och lägger på lite sudd.

Rolig efterbehandling

Exempel på efterbehandling

Fotografering av gruppsex

Att fotografera när några vänner träffas för att ha gruppsex är vanligt. På så sätt kan man återuppleva den speciella kvällen många gånger till med sin partner. Här är det dock idé att tänka till lite extra och prata igenom vad som gäller för bilderna ännu mera noggrannt än om man tar parbilder. Hur ska bilderna förvaras för att inte hamna i orätta händer? Vad händer om de trots det kommer ut? Avstå inte från att ta bilderna, men bestäm innan att högsta säkerhet ska gälla, och förvara bilderna på ett USB-minne eller en bärbar hårddisk på en säker plats.

Fotografera gruppsex

Gruppsex & swingersfester fotograferas ofta

Gruppsexfoto

Stereo